Historia

Travbolag 22 är som namnet möjligen ger en hint om ett travbolag som startades runt 2009 av fyra svårt trav-ointresserade yngre män som genom alla tider endast sett V75 och övrig travsport mest som ett nödvändigt ont i väntan på den engelska ligamatchen som Tipsextra/Tipslördag utlovade till alla dom som tog sig igenom deras sändning. Inte förrän bröderna Johansson under 00-talets senaste del blev invigda i travportens spännande värld på deras arbetsplats, den stolta del av Xylem i Emmaboda som går under namnet Mixerverkstaden för övrigt, så tog intresset fart. Äldre brodern Johansson, numera med namnet Sjöndin gick med i ett travbolag på arbetsplatsen och blev sedemera mer och mer intresserad. Travbolaget på dennes jobb var dock av den natur att endast en av nio medlemmar spelade, samma medlem varje lördag år ut och år in, alla övriga bara betalade och fick sedemera en niondel av eventuell vinst. Detta blev efter en ganska enformig tillställning tyckte den, i mitt egna tycke vackraste av de tu bröderna, varpå kontakt togs med lillebrodern och ett frö såddes till att försöka oss på att sätta ihop en V75-kupong tillsammans varje lördag.

En av de allra första lördagarna när travtipset skulle snickras ihop var samlingsplatsen det alldeles förträffliga fiket Café Emma i centrala Emmaboda. Martin och Andreas satt över varsin rykande het kopp kaffe och spekulerade över huruvida Einar Celeber skulle ha en chans i lite längre lopp, då ju alla vet att den gode Einar allt som oftast presterade bäst på kortlopp. Då dök Marcus ”Tallen” Thuresson upp med sin ständige följeslagare Jesper ”Tappen” Karlsson för att även de intaga varsin kopp svart och hamnade genast i samspråk med varandra. Nu tänker den vilsekomna storstadsbon som egentligen hade haft för avsikt att surfa på vuxensidor men ändå av någon anledning hamnade på denna sida att; är det så det funkar i Emmaboda att random människor träffas på random fik och kommer i samspråk och bildar travbolag? Nja, för det första var det inget random fik, det var Café Emma, det enda alternativet i byn (speciellt om man är gift med ägarinnan) och nja, möjligen var heller inte de bägge duorna helt obekanta med varandra då Andreas och Tallen är svågrar och Tappen och Martin skulle kunna vara det om dom bara träffade två systrar. Nåväl, samtal inleddes och till slut var alla fyra rörande överens om att bilda ett travbolag med ett enda kriterie, ingen medlem fick kunna något om trav.

De första åren flöt på bra. Det är bland annat där man hittar bolagets största vinst genom tiderna på i runda slängar 25 000 kr, dessvärre fördes ingen statistik på den tiden och bevisen för denna fantastiska insats är borta. Men vi som var med minns när Ann Johsti, den i alla kategorier sämsta häst som någonsin deltagit i V75, plötsligt var den enda hästen kvar i ett märkligt lopp där 4-5 hästar galopperade på upploppet, någon sprang åt fel håll och minns jag inte alldeles fel tror jag dessutom att två hästar satte igång att tillverka föl mitt under brinnande V75. Till slut var det bara Ann Johsti kvar som vann, streckad på 1% och med ett vinnarodds på 100,6 gånger pengarna. Dessutom sattes ytterligare en 1 %-are den eftermiddagen men dessvärre missade vi ett till synes ganska väl utttäckt lopp där vi hade med de fyra största favoriterna, men en precis bakom nämnda fyra vann det loppet enkelt. I sista avdelningen hade vi spik på Nahar och den kusen visste hur man travade och vann med en noslängd och gav oss fyra sexor som vardera var värd strax över 5 000 kr.

Efter att travbolaget vunnit den respektabla vinsten beslutade vi oss för att resa någonstans. Vi bestämde oss för Amsterdam då Tappen är nära besläktad med fotbollsspelaren Rasmus Elm som följdaktligen är lika nära besläktad med Tappen eftersom han och Tappens syster, Sanna, är ett par. Vi bokade resan samma eftermiddag som vinsten var i hamn och några månader senare åkte vi till Nederländerna för att där äntligen komma på den formidabla idén att vårt travbolag numera var moget för ett namn.

 

I Amsterdam blev det fotbollsmatcher, öl, Red Light District, öl, Nanne Bergstrand och hans helt fantastiskt trevliga fru, mycket tåg,Rasmus och Sanna, öl, Pontus Wernbloom, kinesisk buffé, haschinrökta hotellrum, Anne Frank, sömnbrist, Nanne en gång till, Breda, Viktor Elm och så drack vi lite pilsner däremellan. Fantastisk resa som kommer att bli ihågkommen som Barney Stinson i ”How I Met Your Mother” skulle ha uttryckt det ”Legen….wait for it…..wait for it….dary! Det var också i Amsterdam, som jag tidigare var inne på som namnet kom till. Efter att ha varit ute och ätit en alldelels suberb måltid så hamnade vi allesammans hemma hos Sanna och Rasmus varpå den sistnämde räcker över en blågul gameworn matchtröja från EM-kvalet 2011 borta mot Finland. I just denna match spelade Rasmus Elm med nummer 22 varpå vi i bolaget, rörda närmast till gråt över den fina gåvan beslutade oss för att döpa travbolaget till Travbolag 22 som tack för tröjan, som vi enligt Rasmus fick sälja om ekonomin kärvade i framtiden. Tröjan säljs icke.

Inför 2014 bestämde vi oss för att expandera och därmed blev vi tvungna att rucka lite på Travbolag 22:s enda regel att man som medlem inte fick ha några kunskaper om trav. Vi började som det så förbannat modernt heter, tänka utanför boxen, och kom fram till att det kanske inte hade varit så jävla dumt med någon i bolaget som faktiskt har ett genuint travintresse. Valet föll på Lasse Frisk, en man från gränstrakterna Småland/Blekinge som har en extraordinär förmåga att spela Dagens Dubbel. Frisk röstades in i bolaget med siffrorna 4-0 och blev kort därefter fullvärdig medlem.

Inför 2015 hade Travbolag 22 fått upp ögonen för hemmasonen Niklas Karlsson som vid V75-tävlingarna på Kalmar midsommar 2014 gjort ett så starkt intryck på de övriga med oerhört träffsäkra analyser och framförallt ett alldelels briljant plats-spel att bolaget blev mer och mer övertygade om att han kan vara den sista pusselbiten som för oss till miljonerna. Niklas Karlsson röstades vid årsmötet i december 2014 in med röstsiffrorna 5-0 och är aven han fullvärdig medlem av Travbolag 22.

Jag hoppas innerligt att få fortsätta skriva denna historik och gärna nämna några riktigt stora vinster i framtiden. Mottot i Travbolag 22 är trots allt: Vinna är inte allt, det är det enda.

Lämna ett svar